Zorgvuldige intake

 

Intake

Wanneer u wilt gaan sporten wordt er onderzoek gedaan naar wat u kunt wanneer u gaat starten met sporten/bewegen. Onderstaand leest u meer informatie over de verschillende onderdelen van het onderzoek (de intake), de verschillende inspanningstesten en de andere onderzoeken die bij afgenomen kunnen worden. Waar het om gaat is het zo nauwkeurig mogelijk vaststellen van uw beginsituatie waarbij veilig, verantwoord en effectief sporten/bewegen voorop staan.

  • Onderdelen Intake:
  • PAR-Q vragenlijst (vragenlijst veilig bewegen)
  • Inspanningstest (belastingstolerantie/ademgasanalyse, normale prijs € 59,50)
  • Krachttest (normale prijs € 31,50)
  • Inspanningstest met krachttest (normale prijs € 75,00)
  • Trainingadvies en opstellen persoonlijk trainingsschema (normale prijs € 31,50)
  • Kosten totale intake:
  • € 42,50 (alleen voor nieuwe leden Centrum voor Bewegen).

Bij sporters wordt een uitgebreidere intake afgenomen waarbij meer sportspecifiek onderzoek gedaan wordt (zie “Wedstrijd- en topsporters”).

De PAR-Q vragenlijst is een lijstje van 7 vragen die gesteld worden om te voorkomen dat zich onverwachte medische problemen voordoen tijdens het afeten van een inspanningstest.

De inspanningstest is een fiets- of looptest waardoor zeer nauwkeurig inzicht in de huidige conditie verkregen wordt. Aan de hand van een groot aantal parameters wordt inzicht gegeven in waar het lichaam het meest efficiënt omgaat met verbranding (Vetten en koolhydraten), waar het lichaam overgaat van de verbranding met zuurstof naar verbranding zonder zuurstof en eventueel wat het maximale inspanningsniveau is.

De krachttest is een test die inzicht verschaft over de maximale kracht en de verdeling van de kracht door het lichaam. Bij verschillende beperkingen, of bij sporters is juist die verhouding belangrijk te weten, omdat op basis daarvan de juiste accenten in een oefen- of trainingsprogramma gegeven kunnen worden.

Het rustmetabolisme is een meting van de hoeveelheid energie die verbrand wordt in rust. Dat is belangrijk voor m.n. mensen die graag iets aan hun gewicht willen doen. Het geeft inzicht in hoeveel calorieën er in de ingenomen voeding moet zitten om te voorkomen dat men aankomt of om ervoor te zorgen dat u afvalt. Deze gegevens worden door de orthomoleculaire therapeut gebruikt voor het geven van een gedegen voedingsadvies. Aanvullend aan het meten van het rustmetabolisme wordt de huidplooi en het vetpercentage gemeten.

De gebruikte apparatuur maakt het bovendien mogelijk om de longfunctie te meten. Dat kan in een afzonderlijk onderzoek, maar het kan ook tegelijkertijd tijdens het onderzoek van het uithoudingsvermogen afgenomen worden.

Alle metingen worden met de meest recente meetprotocollen uitgevoerd en vinden plaats met de meest nauwkeurige apparatuur die beschikbaar is.

Stel hier uw vraag